I den här artikeln pratar vi mer om hur du kan bygga ett bra hemmagym, oavsett vilken budget du har. Att skaffa ett hemmagym behöver inte nödvändigtvis vara dyrt. I synnerhet om du väljer att satsa på mer prispressade träningsredskap.
4 steg för att bygga ett hemmagym
- Sätt upp en tydlig budget.
- Ta ett beslut gällande var du ska sätta upp hemmagymmet.
- Ta ett beslut gällande vilka redskap som ska inkluderas.
- Finansiera ditt hemmagym på ett smart sätt.
Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.
1. Skapa en budget för ditt hemmagym
Om du väljer att skapa en budget som beskriver hur mycket ditt hemmagym får kosta, blir det enklare att välja ut lämpliga träningsredskap. Om du inte skapar en budget är det dessutom lätt att spendera för mycket på enskilda träningsverktyg, med ett halvfärdigt hemmagym som följd.
2. Bestäm var hemmagymmet ska placeras
Att köpa en träningsmaskin som inte får plats är både en dyr och omständlig affär. Mät upp det rum där hemmagymmet ska placeras, och ha måtten i åtanke i samband med att du köper in din träningsutrustning.
Läs mer: 5 tips på vinterträning om du tränar en sommarsport
3. Bestäm vilka träningsredskap som ska inkluderas
I ett komplett hemmagym bör följande redskap inkluderas.
4 saker som ska inkluderas i ett hemmagym
- Minst 2 hantlar, då hantlar är perfekt för att träna överkroppen.
- En träningsmatta/yogamatta, för yoga och pilates-träning.
- Ett resistansband, så att du kan stretcha och träna mer flexibelt.
- En medicinboll, som är ett utmärkt hjälpmedel för att träna styrka.
3 sätt att hålla nere kostnaderna för ditt hemmagym
- Köp begagnade träningsredskap, på exempelvis Blocket.se. På Blocket kan du hitta träningsutrustning i bra skick till en bråkdel av nypriset. Det är alltid en bra idé att köpa stora träningsprodukter likt löpband och motionscyklar av andra privatpersoner.
- Köp endast beprövade träningsmaskiner. Shake Weight-hantlar och andra redskap som inte ger någon bra effekt ska du låta bli att köpa.
- Köp dina träningsprodukter på rea. Sportvaruhus likt XXL rear regelbundet ut sportutrustning till bra priser.
4. Finansiera din träningsutrustning på ett bra sätt
Nedan pratar vi mer om 3 finansieringsalternativ som du kan använda dig av för att betala för ditt hemmagym.
3 sätt att finansiera sitt hemmagym
1. Ta ett privatlån, med en ränta på cirka 7,5 %
Ett privatlån är en bra idé om du inte har råd att betala för ditt hemmagym på en gång. Den räntesats som tillämpas är relativt låg, avbetalningstiden är flexibel och du behöver inte pantsätta någonting. Det är även en bra idé att jämföra lån online via en låneportal.
2. Ta ett snabblån, med en ränta på cirka 39 %
Att finansiera sitt hemmagym med att snabblån är en dålig idé. Man ska bara ta ett snabblån om man måste ha pengar direkt, exempelvis om man måste betala hyran för att undgå att bli vräkt. Snabblån är inte avsedda för konsumtion.
Lästips: Jämställdhet inom idrott, finns den?
3. Ta ett kreditkortslån, med en ränta på cirka 20 %
Det är en bra idé att skaffa ett kreditkort, men bara om du använder det på rätt sätt. Att betala av för sitt hemmagym månad för månad med sitt kreditkort är inte att rekommendera. Främst då den räntesats som tillämpas är relativt hög.
Men om du köper ditt hemmagym med ett kreditkort och använder dig av de räntefria dagarna, så lånar du pengar utan att behöva betala några avgifter för ränta. Bland de kreditkortsutfärdare som finns i Sverige är brukligt att erbjuda cirka 55 räntefria dagar.
Med ett kreditkort kan du även få bonus på samtliga inköp, som du antingen växlar in mot produkter eller mot riktiga pengar. Utöver det inkluderas nästan alltid en kostnadsfri reseförsäkring. Vi tycker att kreditkortet Supreme, eller Supreme Card Gold passar riktigt bra för att finansiera ett hemmagym.
Med Supreme Card Gold inkluderas ett bonusprogram, 60 räntefria dagar samt en reseförsäkring som är bra utformad.