Den 1/1 2020 så övergick Värmlandsidrotten, samlingsnamnet för Värmlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Värmland, till att bli RF-SISU Värmland. Uppdraget för RF-SISU är att stödja, företräda, utveckla, bilda, leda och att utbilda Värmlands alla idrottsföreningar och specialdistriktsförbund.
Ett idrottande distrikt för alla
Värmlands Idrottsförbund, SISU Värmland och alla idrotter som ingår i distriktets verksamhet ska alltid vara för alla. Målet är att alla föreningar och förbund ska ha en verksamhet som bygger på det som är idrottens värdegrund.
Idrotten bygger på gemenskap, glädje, demokrati och delaktighet. Idrotten ska också vara för alla människor oavsett kön, ambitionsnivå och bakgrund. Rent spel och att kunna utöva sin idrott så länge man vill är andra viktiga hörnstenar inom Värmlandsidrotten.
Så finansieras Värmlandsidrotten
Den stora breddidrotten för alla barn, ungdomar och vuxna är beroende av det fantastiska ideella arbete som många frivilliga gör.
Utöver detta så behövs ofta ett kapitaltillskott från Riksidrottsförbundet för många föreningar, förbund och organisationer.
Riksidrottsförbundet fördelar årligen ut bidrag på ca 1,8 miljarder kronor till exempelvis olika idrottsföreningar (som t.ex. Grava skidklubb) och specialidrottsförbund. Idag så kan föreningar över hela landet ansöka om bidrag för:
- Projektstöd till sina anläggningar. Bidraget ansöker föreningen om genom sitt RF-SISU Värmlanddistrikt eller genom Idrottonline.
- Projektstöd inkludering. Din förening kan ansöka om bidraget genom ert RF-SISU Värmlanddistrikt eller Idrottonline.
- Projektstöd barn- och ungdomsidrott. Bidraget kan antingen sökas genom sitt RF-SISU Värmlanddistrikt, sitt specialidrottsförbund eller genom Idrottonline.
- Verksamhetsstöd för barn- och ungdomsidrott, kallas för LOK-stöd. Din förening ansöker om bidraget genom Idrottonline.
Idrotten är viktig i Värmland
Idrotten har alltid varit prioriterad för värmlänningarna. Det är få distrikt i Sverige där idrotten är så pass viktig som den är just i Värmland.
Värmland tillhör också ett av de bästa och mest framgångsrika idrottsdistrikten i hela landet. Länets största stad, Karlstad, blev exempelvis framröstad som Sveriges 3:e bästa idrottsstad under 2020. Inom lagidrotten så är det framför allt Degerfors IF och Färjestads BK som skördat de främsta framgångarna nationellt sett.
Värmlands Hall of Fame
Sedan oktober 2019 så har också Värmlandsidrottens sitt alldeles egna Wall of Fame. Kriterierna för att bli invald är att personen i fråga först och främst måste ha nått stora framgångar på hög nivå. Övriga kriterier är också att hen måste vara född eller uppväxt i Värmland samt tävlat för en värmländsk förening under en stor del av karriären.
Som invald i Värmlands Hall of Fame så kan man även vara inflyttad till Värmland. Kravet är då att förutom stora idrottsframgångar att man också ska man spelat eller tävlat för en värmländsk förening under minst fem år. Två till fyra personer kommer sedan att fyllas på i Värmlands Hall of Fame under vartannat år.
De första tio invalda i Värmlands Hall of Fame i oktober 2019 blev:
Anna Lindberg (simhopp), Bengt Ramström (bandy), Stefan Holm (friidrott), Kicki Johansson (basket), Sven Låftman (friidrott), Olle Åhlund (fotboll), Agneta Andersson (kanot), Nisse Nilsson (ishockey), Toini Gustafsson-Rönnlund (längdskidåkning) och Jonny Nilsson (skridsko).
Kontaktuppgift till Värmlands Idrottsförbund, RF-SISU
Postadress: RF-SISU Värmland, Idrottens Hus, Box 10, 651 02 Karlstad.
Tel: +46 104 764 700
E-post: varmland@rfsisu.se
Hemsida: rfsisu.se/varmland