5 vanliga idrottsskador och de kostnader som kan uppstå

Att idrotta är kul, men att skada sig är det motsatta. I den här artikeln pratar vi mer om de 5 mest vanligt förekommande idrottsskadorna i Sverige, samt de typiska kostnader samt den typiska rehabiliteringstid som gäller.

 

De 5 vanligaste idrottsskadorna i Sverige

  1. Stukad vrist: Ingen rehabiliteringstid behövs i regel.
  2. Senskada i knäet: Rehabiliteringen tar som mest cirka 12 månader.
  3. Nacksmärta: Rehabiliteringstiden ligger ofta på en vecka.
  4. Tennisarmbåge: Ingen rehabilitering behövs i regel, vila räcker.
  5. Korsbandsskada i knäet: Har en rehabiliteringstid på mellan 6 och 12 månader.

Nedan pratar vi mer om de idrottsskador som precis nämnts i större detalj.

 

Läs mer: Så kan du låna pengar till skyttesport

 

1. Man stukar vristen

Det är mycket vanligt att idrottare stukar vristen. Att stuka vristen är dock nästan alltid ofarligt, och så länge du har mobilitet i vristen och du känner att vristen blir bättre behöver du inte uppsöka en vårdcentral. Rehab kan bli nödvändigt, men bara i absoluta undantagsfall.

Om du känner att din vrist inte blir bättre är det en bra idé att ringa till sin vårdcentral och be om att bli remitterad till en sjukgymnast. Du kan förvisso be om att få en läkartid, men en läkare agerar i detta fall oftast bara en mellanhand som kommer att remittera dig till en sjukgymnast i vilket fall.

 

2. Man får en senskada i knäet

Det är mest vanligt förekommande att löpare drabbas av senskador i sina knän, och i viss mån är även skidåkare drabbade denna skada. Senskador i knäet kräver oftast en sjukskrivning, och rehabiliteringstiden brukar som mest uppgå till cirka 12 månader.

 

3. Man får nacksmärta

Att få nacksmärta är vanligt om man exempelvis spelar tennis, tävlingscyklar, simmar eller ägnar sig åt boxning. Rehabiliteringstiden ligger ofta på allt ifrån några dagar till några år, och i somliga fall kan en operation bli nödvändig.

 

4. Man får tennisarmbåge

Tennisarmbåge drabbar som namnet antyder främst tennisspelare. Det är mest vanligt förekommande att man är mellan 30 och 60 år när man får tennisarmbåge, och utöver det är tennisarmbåge vanligt även hos padel- och badmintonspelare.

Ingen rehabiliteringsplan krävs i regel, och några veckors vila är i många fall fullt tillräckligt för att smärtorna ska avta helt.

 

Tips: Läs mer om jämställdhet inom idrott.

 

5. Man får en korsbandsskada

Korsbandsskador är vanliga bland fotbollsspelare, och kräver i regel en sjukskrivning på från 2 veckor till 4 månader om en operation blir nödvändig. Rehabiliteringstiden ligger i sin tur oftast på mellan 6 och 12 månader.

 

Så mycket kostar idrottsskadorna

  • Stukad vrist: Inga kostnader tillkommer för vare sig operation eller rehabilitering. En kort sjukskrivning på maximalt en vecka kan bli nödvändig, med ett litet inkomstbortfall som konsekvens.
  • Senskada i knäet: Inga kostnader tillkommer för vare sig operation eller rehabilitering. En heltidssjuksskrivning på cirka 10 dagar brukar gälla om en operation blir nödvändig. Det medför att du går miste om mellan 10 och 20 % av lönen beroende på avtal.
  • Nacksmärta: Inga kostnader tillkommer för vare sig operation eller rehabilitering. Det är mycket ovanligt att du blir sjukskriven som en konsekvens av en nackskada. Men om du väl blir sjukskriven är det i regel en långtidssjukskrivning som gäller.
  • Tennisarmbåge: Ingen operation behövs, och inte heller någon rehabilitering.
  • Korsbandsskada i knäet: Operationen är gratis, så även rehabiliteringen. Du går även här miste om mellan 10 och 20 % av din lön under sjukskrivningen beroende på avtal.

 

* Observera att en patientavgift på cirka 200 kronor tillkommer för operation och rehabilitering upp till gränsen för högkostnadsskyddet som enligt 1177.se i regel ligger på 1 150 kronor årligen.

 

Så kan du finansiera din idrottsskada

I Sverige är alla operationer samt rehabiliteringsåtgärder kostnadsfria, men om man blir sjukskriven kan det för somliga bli svårt att få ekonomin att gå ihop. Nedan berättar vi mer om två finansieringsalternativ som lämpar sig väl om man drabbats av en idrottsskada.

 

1. Privatlån

Att ta ett privatlån är vanligt förekommande om man behöver pengar för att exempelvis renovera huset eller köpa en båt. Räntan ligger i regel på mellan 5 och 10 %, och du behöver inte pantsätta någonting för att kunna ta ett privatlån.

Om du råkat ut för en idrottsskada och som en konsekvens av det har en dålig ekonomi kan det vara nödvändigt att låna pengar kortsiktigt, för att exempelvis betala för att laga bilen eller bekosta resor till sjukhuset. Privatlån har i regel en utbetalningstid på mellan en och tre dagar.

Om du vill lära dig mer om hur du ansöker om ett privatlån, då är det här en bra sida med mycket information om lån.

 

2. Snabblån

Snabblån har en utbetalningstid som oftast ligger på mellan 15 minuter och en bankdag. Om man exempelvis behöver pengar för att betala hyran och därmed slippa en förseningsavgift, då är ett snabblån en bra idé. Men att låna pengar långsiktigt genom att ta ett snabblån är en dålig idé. Inte minst då räntesatsen är hög och ofta ligger på mellan 10 och 40 %.

About Sackarias Brodd

Lämna en kommentar

Previous

Låna pengar i Värmland till skyttesport

Så kan du bygga ett hemmagym → tips & guide!

Next